„Ce trebuie să se întâmple acum este ca guvernul de la Atena, care are anumite viziuni politice, să livreze măsurile, instrumentele, reformele prin care să atingă obiectivele convenite de Grecia alături de comunitatea internațională: restabilirea echilibrului, îmbunătățirea economiei și să ne asigurăm că, într-una dintre aceste zile, Grecia va reaccesa piețele financiare de una singură, fără sprijin”, a declarat Lagarde într-un interviu pentru Financial Times.
Directorul FMI a avertizat că răbdarea creditorilor internaționali ai Greciei față de guvernul format de partidul de extremă stânga Syriza se apropie de sfârșit, iar luna de miere se va încheia în curând.
De asemenea, Lagarde a afirmat că guvernul trebuie să lase politica deoparte și să ducă la îndeplinire reformele promise.
Directorul FMI a avut o întrevedere cu ministrul grec de finanțe Yanis Varoufakis în timpul întâlnirilor de primăvară ale Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale desfășurate săptămâna trecută la Washington, în SUA.
Declarațiile lui Lagarde vin în contextul în care președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a respins speculațiile privind o posibilă ieșire a Greciei din zona euro și a reiterat că introducerea monedei unice europene a fost o decizie irevocabilă, iar investitorii nu au motiv să parieze împotriva acesteia.
Grecia a reluat sâmbătă discuțiile tehnice cu principalii creditori externi pe tema reformelor pe care statul elen trebuie să le implementeze pentru a putea accesa noi fonduri din împrumutul de 240 miliarde de euro de la FMI, UE și BCE. Miniștrii de finanțe ai statelor din zona euro se întrunesc vineri într-o ședință, pentru a discuta despre evoluția situației Greciei.
Guvernul de la Atena riscă să rămână fără bani și să nu-și mai poată achita datoriile pe care trebuie să le plătească FMI în lunile mai și iunie.
În aceste condiții, comisarul european pentru economie, Pierre Moscovici, a stabilit o întâlnire pentru jumătatea lunii mai, descriind-o ca momentul decisiv pentru ca guvernul grec fie să accepte un nou set de de reforme economice, fie să riște intrarea în incapacitate de plată.
Grecia mai poate accesa o tranșă în valoare de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar încheiat în 2010 cu FMI, UE și BCE, însă creditorii țării au condiționat acordarea banilor de adoptarea unor reforme de austeritate, reforme pe care guvernul de la Atena refuză să le implementeze pentru a nu împovăra și mai mult populația.
Miniștrii din zona euro au cerut guvernului elen să revizuiască lista de reforme trimisă în urma acordului încheiat cu creditorii internaționali în luna februarie, întrucât măsurile propuse nu sunt suficient de concrete.
Înțelegerea din februarie prevede prelungirea pachetului de bailout cu patru luni, până la finalul lunii iunie.
Guvernul de la Atena trebuie să ramburseze în luna mai două tranșe din împrumutul luat de la FMI, în valoare totală de un miliard de euro. Primul termen este 12 mai, dată la care Grecia trebuie să plătească 760 de milioane de euro către FMI.
Potrivit calendarului de returnare a împrumutului, Grecia trebuie să achite 9 miliarde de euro anul acesta către FMI.